Новини

wave https://flight.virtbg.com/ Виртуално забавление







от 1 до 10 от 353554


Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации
25.04.2024 20:44:42


Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи руската редакция на Би Би Си.

Според държавната информационна агенция БЕЛТА председателят на беларуското КГБ Иван Тертел е заявил, че неговата агенция и други структури са предотвратили удари с дрон по Минск от територията на Литва.




"Комитетът за държавна сигурност, в сътрудничество с колегите си от другите служби за сигурност, неотдавна проведе редица остри чекистки мерки, които позволиха да се предотвратят удари с бойни дронове от територията на Литва по обекти в Минск и неговите покрайнини.

Продължаваме да работим в тази област, но все още не е възможно да дадем подробна информация на обществеността", каза Тертел.

Ръководителят на литовския Национален център за управление на кризи Вилмантас Виткаускас отговори, като предложи да се разглеждат подобни изявления като "постоянна враждебна провокация и информационна атака срещу Литва, която няма нищо общо с действителността".

"Очевидно е също така, че те са насочени към вътрешна аудитория, тъй като в момента се провежда "народно събрание"," каза литовският политик.

Той припомни, че изявленията на шефа на беларуското КГБ Иван Тертел са направени на VII Общобелоруско народно събрание.


КГБ на Беларус е провело три операции на границата с Украйна


Пресечени били опити за терористичен акт


Виткаускас припомни, че литовските граждани, влизащи в Беларус, са подложени на нарастващ натиск от страна на местните служби за сигурност, и призова гражданите да се въздържат от всякакви пътувания до Беларус.


Източник: News.bg
25.04.2024 20:44:42 - Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации
Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи руската редакция на Би Би Си.Според държавната информационна агенция БЕЛТА председателят на беларуското КГБ Иван Тертел е заявил, че неговата агенция и други структури са предотвратили удари с дрон по Минск от те... ощеоще ощеоще


Над 140 пилотни кита са заседнали край Западна Австралия
25.04.2024 20:16:51


Експерти по морската екология трескаво се опитват да спасят около 140 пилотни кита (гринди), заседнали в четвъртък в плитките води на естуар в югозападната част на щата Западна Австралия, предава Ройтерс.

Китовете са заседнали в Географския залив, съобщиха от Департамента за биоразнообразие, опазване на природата и атракции на Западна Австралия. Районът е близо до град Дънсбъро в регион, популярен сред туристите, и на около 236 км южно от столицата на щата Пърт.




"Разбираме, че има четири капсули с общо 160 пилотни кита, разпръснати на около 500 метра. За съжаление, 26 кита, които са заседнали на плажа, са умрели", каза говорител на отдела в изявление.

"Екип от опитен персонал, включително служители по дивата природа, морски учени, ветеринари, са на място или са на път."

Въз основа на предишни инциденти, "тези събития обикновено водят до евтаназиране на изхвърлените на плажа животни като най-хуманен изход", каза говорителят.

През юли миналата година повече от 50 пилотни кита загинаха, след като заседнаха на отдалечен плаж в Западна Австралия. Щатът преживя най-голямото си засядане на китове в Дънсбъроу през 1996 г., когато 320 пилотни кита излязоха на плажа.

Пилотните китове са известни със своите тесни социални връзки, така че когато един изпадне в затруднение и блокира, останалите често го следват, според Университета на Западна Австралия.

Огромните морски бозайници обикновено умират под собствената си тежест, когато излязат на плажа или се попаднат в плитки води, в които не могат да плуват.


Над 100 косатки излязоха на плаж в Австралия, повече от половината са загинали


Доброволци се опитват да спасят останалите


Източник: News.bg
25.04.2024 20:16:51 - Над 140 пилотни кита са заседнали край Западна Австралия
Експерти по морската екология трескаво се опитват да спасят около 140 пилотни кита (гринди), заседнали в четвъртък в плитките води на естуар в югозападната част на щата Западна Австралия, предава Ройтерс.Китовете са заседнали в Географския залив, съобщиха от Департамента за био... ощеоще ощеоще

Министерството не си дава стадионите в София на общината
25.04.2024 20:02:22


Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад общината да поиска държавата да прехвърли правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец", става въпрос за комплекс "Герена" и стадионите "Георги Аспарухов", "Септември" и "Юнак".

Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с председателите на комисиите по спорт и икономика - Димитър Шалъфов и Прошко Прошков. Идеята на доклада и искането е стадионите да се поддържат в по-добро състояние от сега, както например е ситуацията със стадион "Септември" в "Красна поляна". Все още не са правени изчисления колко ще е инвестицията за обновяването на тези стадиони.




От Министерство на младежта и спорта реагираха с отрицателна позиция, в която посочват и че по никакъв начин не са били уведомени от страна на Столична община за намеренията и не е търсено становище във връзка с взетите по тях решения. В позицията се посочват изрично СК "Септември" и стадион "Юнак".

Поради липсата на ясно изразени мотиви за небходимостта от придобиването на въпросните имоти и яснота относно бъдещото им управление, ползване, поддръжка и модернизация, Министерството на младежта и спорта изразява несъгласие посочените имоти да преминат в собственост на Столична община.


Източник: News.bg
25.04.2024 20:02:22 - Министерството не си дава стадионите в София на общината
Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад общината да поиска държавата да прехвърли правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец", става въпрос за комплекс "Герена" и стадионите "Ге... ощеоще ощеоще

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца
25.04.2024 19:46:26


Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца.

Арестът и претърсването са извършени днес, 25 април 2024 година, при операция, планирана след подаден сигнал и реализирана от служители на ГДБОП при МВР под ръководството на прокуратурата. В дома на 19-годишния младеж са намерени и иззети мобилни устройства, съдържащи порнографски материали с участието на лица ненавършили 18 години. Задържан е и още един младеж - непълнолетен от същото село. Изяснява се тяхната съпричастност и ролята им за извършването на деянието.




Назначени са множество експертизи.

Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Районна прокуратура - Силистра.


Източник: News.bg
25.04.2024 19:46:26 - Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца
Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца.Арестът и претърсването са извършени днес, 25 април 2024 година, при операция, планирана след подаден сигнал и реализирана от служители на ГДБОП при МВР под ръководството на прокуратурата. В дома на 1... ощеоще ощеоще

Русия удари село в Донецка област - има жертви
25.04.2024 19:21:12


В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка област в четвъртък следобед са убити трима души и други четирима са ранени, съобщи губернаторът на областта Вадим Филашкин, цитиран от Би Би Си.

"Трима загинали и четирима ранени - такава е ситуацията в Удачное към 18:00 часа. Нека Ви напомня, че руснаците нападнаха селото днес по обяд", пише Филашкин в "Телеграм".




По думите му в селото са пострадали административна сграда, културна институция, кафене и около 20 частни къщи. По-рано властите съобщиха за двама загинали.

Руските военни не съобщават за удара. Би Би Си не може независимо да провери твърденията на воюващите страни.

Село Удачное се намира западно от град Покровск на границата на Донецка облaст с Днепропетровска област и поне в момента не е на пътя на руските окупатори, въпреки че Русия анексира незаконно цялата територия на Донецка облст, която тя нарича "Донецка народна република" (ДНР) - самопровъзгласило се формирование след войната в Донбас през 2014 - 2015 година. Русия обаче все още не контролира цялата територия на Донецка област и украинската администрация на областта е базирана в град Краматорск.

По-рано писахме за значението на село Очеретино и ожесточените боеве, които се водят там. Според ръководителя на украинското военно разузнаване Кирил Буданов град Покровск е основна посока на главния удар на руските войски през пролетта и лятото на тази година. Евентуален пробив на руските войски край Очеретино застрашава прикритието на частите на украинските въоръжени сили, отбраняващи се на юг, близо до село Бердичи.


Защо Украйна внезапно губи дълго защитавани позиции?


Нова загуба е възможна в село Очеретино


Източник: News.bg
25.04.2024 19:21:12 - Русия удари село в Донецка област - има жертви
В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка област в четвъртък следобед са убити трима души и други четирима са ранени, съобщи губернаторът на областта Вадим Филашкин, цитиран от Би Би Си."Трима загинали и четирима ранени - такава е ситуацията в Удачное към 18... ощеоще ощеоще

Китай иска обяснение от германския посланик в страната за арестите за шпионаж
25.04.2024 18:53:33


Германският посланик в Китай бе призован от Пекин, за да даде отговор за арестите в Германия по подозрение за шпионаж в полза на Китай. Това заяви говорител на германското външно министерство, цитиран от Ройтерс.

Той посочи, че китайският посланик в Берлин е бил призован по-рано през седмицата, за да бъде информиран за ясната позиция на правителството относно текущите разследвания на предполагаеми китайски шпионски дейности.




По-рано тази седмица сътрудник на депутат от крайнодясната партия Алтернатива за Германия (AfD) беше арестуван по подозрение, че е предавал информация за дискусии в законодателния орган на ЕС на китайското разузнаване и е шпионирал китайската опозиция.

Преди дни германските власти арестуваха трима души по отделен случай за насочване на чувствителна технология към Китай за военни цели, подхранвайки по-широки опасения относно Европа като цел за китайски шпионски операции.


Трима германци арестувани за шпионаж в полза на Китай


Предавали са информация за военни технологии


Източник: News.bg
25.04.2024 18:53:33 - Китай иска обяснение от германския посланик в страната за арестите за шпионаж
Германският посланик в Китай бе призован от Пекин, за да даде отговор за арестите в Германия по подозрение за шпионаж в полза на Китай. Това заяви говорител на германското външно министерство, цитиран от Ройтерс.Той посочи, че китайският посланик в Берлин е бил призован по-рано... ощеоще ощеоще

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия
25.04.2024 18:47:09


Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия територии е широко разпространено и изглежда е част от систематична, последователна и преднамерена стратегия, посочват авторите на доклада на мисията на ОССЕ, публикуван на 25 април и цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Според организацията, въпреки че броят на незаконно задържаните цивилни е невъзможно да бъде установен точно, става дума за хиляди украинци.




След пълномащабното нахлуване на 24 февруари 2022 г. тази практика, използвана преди това на територията на анексирания Крим и самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР, се разпространи във всички региони, попаднали под руска окупация (включително Черниговска, Харковска, Херсонска, Киевска, Сумска и Запорожка област).

Въпреки това, както се посочва в доклада, "общият модел на произволно задържане от Руската федерация на голям брой цивилни украинци" остава непроменен и изглежда "е определяща характеристика на политиката на Руската федерация във временно окупираните територии".

Като цяло мисията успя да намери достатъчно основания да квалифицира случващото се като военно престъпление и престъпление срещу човечеството, състоящо се в "лишаване от свобода или друго тежко лишаване от физическа свобода в нарушение на основните правила на международното право".


HRW: Най-малко 8000 цивилни са убити при обсадата на Мариупол


Русия обвини Украйна, че е отговорна за много от жертвите


Източник: News.bg
25.04.2024 18:47:09 - Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия
Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия територии е широко разпространено и изглежда е част от систематична, последователна и преднамерена стратегия, посочват авторите на доклада на мисията на ОССЕ, публикуван на 25 април и цитиран от Руската служба на ... ощеоще ощеоще

Депутатите приеха промени за наемането на граждани на трети страни за сезонна работа
25.04.2024 18:37:36


Депутатите приеха на първо и на второ четене днес промени в Закона за чужденците в България, с които се оптимизира процесът по наемане на граждани на трети страни за целите на сезонната работа. Законопроектът е внесен от Маноил Манев и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, предават от БТА.

Основните промени се отнасят до процедурите по предоставяне на пребиваване за дългосрочна и за краткосрочна сезонна заетост. С тях се създава правна възможност чужденец, който пребивава в България и притежава разрешение за пребиваване, различно от Eдинно разрешение за пребиваване и работа, висококвалифицирана заетост и вътрешнокорпоративен трансфер, да кандидатства за пребиваване без да е необходимо да напуска територията на страната. Предвижда се и възможност за удължаване срока на пребиваване на чужденци, извършващи сезонна работа за срок до 90 дни и влезли с виза за краткосрочно пребиваване.




Маноил Манев от ГЕРБ-СДС посочи, че законопроектът решава два проблема - да може да се удължава визата на определени лица, без да се налага да напускат страната. Наемате работник за летния сезон, трябва ви за зимния, обаче трябва да го пратите, да напусне страната, да мине там процедурата и да се върне обратно, даде пример той какъв е редът в момента. Другото предложение е, че вместо да сключвате договор с този работник само за единия сезон - 90 дни, сега имате възможност, без да напуска страната, да се удължи с още 90 дни, т.е. да покриете и зимния сезон в рамките на една година, обясни Манев. Той призова депутатите да гласуват промените на две четения, за да осигурят туристическия сезон.

Христо Проданов от "БСП за България" също призовава законопроектът да се приеме на две четения. Във връзка с това, че всички подкрепяме това предложение и че утре е последното заседание на НС, и моят призив е да действаме бързо. Ако не го направим това нещо, започва туристическият сезон, а хората наистина изпитват нужда от работна ръка, добави той.


Туризмът иска от НС да реши за наемането на хора от трети страни сега


С цел улеснение на процедурата по наемане на персонал за туристическия бранш от трети страни


Източник: News.bg
25.04.2024 18:37:36 - Депутатите приеха промени за наемането на граждани на трети страни за сезонна работа
Депутатите приеха на първо и на второ четене днес промени в Закона за чужденците в България, с които се оптимизира процесът по наемане на граждани на трети страни за целите на сезонната работа. Законопроектът е внесен от Маноил Манев и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, предават от... ощеоще ощеоще

Премиерът на Хаити подаде оставка
25.04.2024 18:34:22


Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава Ройтерс. Преходен съвет ще поеме властта с цел да върне стабилността в страна.

Министърът на финансите Мишел Патрик Боаверт ще бъде временен премиер. Преходният съвет положи официална клетва по-рано през деня.




Оттеглящият се премиер посочи, че администрацията му е служила на нацията в трудни времена.

Отиващото си правителство формализира процеса на преход преди две седмици, месец след като Хенри обяви, че ще подаде оставка.

Насилието в Хаити е проблем от години, но ескалира по-рано през 2024 г. Повече от 2500 души бяха убити или ранени от януари до март.


Хаити формира Преходен съвет, който да възстанови реда


Той трябва да организира избори през 2026 година


Източник: News.bg
25.04.2024 18:34:22 - Премиерът на Хаити подаде оставка
Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава Ройтерс. Преходен съвет ще поеме властта с цел да върне стабилността в страна.Министърът на финансите Мишел Патрик Боаверт ще бъде временен премиер. Преходният съвет положи официална клетва по-рано през деня. ... ощеоще ощеоще

Евродепутатите се разтревожиха от руските имоти в България
25.04.2024 18:26:00


Европейският парламент призовава за твърд отговор срещу руската намеса.

Евродепутатите настояват лидерите на ЕС и държавите членки да обърнат внимание на усилията на Русия за намеса както в институциите на ЕС, така и в целия Съюз, като това трябва да се случи с необходимото усещане за неотложност и решителност предвид наближаващите европейски избори на 6—9 юни.




След скорошни разкрития за подкрепяни от Кремъл опити за намеса и подкопаване на европейските демократични процеси днес ЕП прие резолюция, която категорично осъжда подобни усилия.

Евродепутатите са категорични, че всяка подобна тактика трябва да има последствия. Парламентът изразява възмущение от достоверните съобщения, че членове на ЕП са получавали заплащане, за да разпространяват руска пропаганда, както и че членовете на ЕП са участвали в дейностите на проруската медия "Гласът на Европа", докато Русия води незаконна война срещу Украйна.


ДБ предлагат законопроект за замразяването на руски имоти у нас


Ивайло Мирчев се съмнява БСП, "Възраждане" и ИТН да ги подкрепят


ЕП изразява безпокойство относно достоверните доклади за увеличаване на опитите на Русия за намеса в предстоящите избори за българския национален парламент на 9 юни 2024 г. Той изразява силна загриженост относно съществуването на мрежа от агенти по дезинформация, действащи в платформите на социалните медии, в традиционните медии, академичните среди, неправителствените организации и политическите партии, и относно руския контрол върху тази мрежа.

Евродепутатите са силно разтревожени и относно многобройните имоти в България, които в момента са собственост на руски органи, като някои от тези имоти са от стратегическо значение и служат като центрове на руско влияние и оказване на натиск върху демократичните процеси в страната.

Като се позовават на предполагаеми случаи на руска намеса от цяла Европа, включително България, Германия и Словакия, евродепутатите са обезпокоени от скорошния разпит от ФБР на водещия член на ЕП от "Алтернатива за Германия" Максимилиан Кра, поради подозрения, че е получил заплащане от агенти на Кремъл, както и от ареста в Германия на 23 април на парламентарния му сътрудник по обвинения за шпионаж за Китай. Парламентът призовава "Алтернатива за Германия" незабавно да обяви публично финансовите си отношения с Кремъл и публично да оповести целта и точния размер на всички плащания, произхождащи от свързани с Кремъл източници.


КОД предлага регистър на руските имоти и дружества у нас


Предложението е с цел изпълнение на приетите санкции спрямо Русия


ЕП посочва, че макар Русия да остава основният източник на външна намеса и дезинформация в ЕС, други държави също произвеждат такива кампании. Те подчертават, че отговорът на ЕС на тези заплахи може да бъде ефективен само ако се основава на цялостен и дългосрочен политически подход.

За да се засили собствената защита на ЕП, в резолюцията се предлага укрепване на неговата култура на вътрешна сигурност, включително задълбочени вътрешни разследвания за оценка на възможни случаи на външна намеса и пълното прилагане на неговата рамка за вътрешни санкции. Евродепутатите искат и задължително обучение по въпросите на сигурността за членовете на ЕП и служителите, подходящо разрешение за достъп до класифицирана информация и засилени проверки на персонала.

Резолюцията призовава Съвета да включи в предстоящия 14-и пакет от санкции срещу Русия подкрепяните от Кремъл медии, други излъчващи и медийни организации и лица, отговорни за пропагандни и дезинформационни кампании в ЕС. Членовете на ЕП искат да отразят санкциите, приети от чешкото правителство срещу "Гласът на Европа", и срещу украинския проруски олигарх Виктор Медведчук и неговия близък сътрудник Артем Марчевски. Освен това те изразяват съжаление относно способността на "Гласът на Европа" да възобнови операциите си от Казахстан и призовават държавите членки на ЕС да гарантират, че не е достъпен на територията на ЕС.

Резолюцията е приета с 429 гласа "за", 27 "против" и 48 "въздържал се".


Кумът на Путин владее 23 хектара от българското Черноморие


Недвижими имоти за 19 милиона евро...


Източник: News.bg
25.04.2024 18:26:00 - Евродепутатите се разтревожиха от руските имоти в България
Европейският парламент призовава за твърд отговор срещу руската намеса.Евродепутатите настояват лидерите на ЕС и държавите членки да обърнат внимание на усилията на Русия за намеса както в институциите на ЕС, така и в целия Съюз, като това трябва да се случи с необходимото усещ... ощеоще ощеоще

от 1 до 10 от 353554












tl tr br bl brdl brdr brdb
close




share   Новиниclose
<< >>
затворизатвори